Ένθετα - Επένθετα

Ένθετα ονομάζονται οι αποκαταστάσεις που αφορούν το χώρο στο κέντρο της μασητικής επιφάνειας, χωρίς δηλαδή να καλύπτουν καμία από τις κορυφές (φύματα) του δοντιού. Αντίστοιχα, επένθετα ονομάζονται οι αποκαταστάσεις που εκτείνονται τουλάχιστον σε μία ή και σε περισσότερες κορυφές του δοντιού. Είναι συνήθως μεγαλύτερα από τα ένθετα και μπορούν να αντικαταστήσουν ακόμη.

Τα ένθετα και τα επένθετα χρησιμοποιούνται κυρίως για περιπτώσεις που υπάρχει αρκετά μεγάλη φθορά του δοντιού και η οποία δεν μπορεί να διορθωθεί με ένα κοινό σφράγισμα.Είναι κατάλληλα για  βλάβες της μασητικής επιφάνειας σε οπίσθια δόντια (γομφίους και προγομφίους). Η κατασκευή τους γίνεταιαπό ολοκεραμικό υλικό (πορσελάνη) ή σύνθετη ρητίνη στο οδοντοτεχνικό εργαστήριο και κατόπιν συγκολλούνται στο στόμα του ασθενή από τον οδοντίατρο.

 

Η χρήση του ένθετου / επενθέτου είναι η καλύτερη λύση όταν η έκταση της βλάβης δεν επιτρέπει την ασφαλή αποκατάσταση με ένα απλό σφράγισμα σύνθετης ρητίνης, αλλά η φθορά δεν είναι τόσο εκτεταμένη ώστε να επιβάλλεται η πλήρης κάλυψη του δοντιού με μια στεφάνη (θήκη).Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την αντικατάσταση παλιών μεταλλικών σφραγισμάτων στα πίσω δόντια, προσφέροντας αυξημένη ανθεκτικότητα και καλύτερη εμφάνιση